ŞAFİİ el-UMM

SALAT

 

CÜNÜP KİŞİ'NİN İMAM OLMASI

 

Bize Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini haber verdi: Bize Malik b. Enes, İsmail b. Ebi Hakim'den, o da Ata b. Yesar'dan şöyle nakletti: "Nebi (s.a.v) namazlardan bir namazda tekbir aldıktan sonra oturulması için işaret etti. Sonra geldiğinde teni üzerinde suyun izi vardı." Tahric: Muvatta, Taharet 1/48 no:79 MürseL. 

 

Bize güvenilir ravi (Eyub b. Suveyd) şöyle haber verdi: Usame b. Zeyd, Esved b. Süfyan'ın kölesi Abdullah b. Yezid'den; o, Muhammed b. Abdurrahman b. Sevban'dan; o da Ebu Hureyre tarikiyle Nebi (s.a.v)'den bu manaya gelecek bir rivayet nakletti. Tahric: Darekutni, Sünen, imamın namazı 1/361 no: 1; Buhari, Ezan 1/214 no: 640; Müslim, Mescidler 1/422-423 no: 157/605

 

Bize güvenilir ravi şöyle haber verdi: İbn Avn, Muhammed b. Sirin tarikiyle Nebi (s.a.v)'den benzerini rivayet etti. Ve şöyle dedi: "Cünüp olduğumu unutmuştum. " Tahric: Ebu Davud, Taharet 1/160

 

Bize güvenilir ravi şöyle haber verdi: Hammad b. Seleme, Ziyad elNlem'den, o, Hasan'dan; o da Ebu Bekre'nin Nebi (s.a.v)'den benzerini rivayet ettiğini naklettiler. Tahric: Ebu Davud, Taharet 1/159-160 no: 233

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bu hükümle amel ederiz.

Bu, İslam'ın genel hükümlerine benzer. Çünkü insanlar başkaları hususunda genelolarak kendilerine zahir olan şeylerle yükümlü kılındılar.

 

Bir Müslüman, namazını ancak taharet üzere kılar. Kişi, bir adamın arkasında namaz kıldıktan sonra imamının cünüp olduğunu yahut abdestsiz olduğunu öğrenirse ya da bir kadının, kadınlara imam olduktan sonra hayızlı olduğunu öğrenilirse; gerek erkek cemaatin gerek kadın cemaatin namazları geçerli olur. Sadece namazı imam olarak kılanlar iade eder.

 

Eğer imama uyanlar, namaza başlamadan önce imamın abdestsiz olduğunu bilmelerine rağmen onunla beraber namazlarını kılarlarsa, namazları geçerli olmaz. çünkü bilmeleri halinde namazlarını, namazı caiz olmayan kişinin namazı gibi kılmış olurlar.

 

Ama taharet üzere olmadığını bilmeden onunla namaza başladıktan sonra ve namazı bitirmeden önce öğrenirlerse, bu durumda öğrenmeleriyle beraber ondan ayrılma niyetiyle imamlığından ayrılır ve namazlarını kendi başlarına tamamlarlar.

 

Bu şekilde yapmaları halinde namazları caiz olur. Ama öyle yapmayıp bilmelerine rağmen onunla devam ederler yahut onun imamlığından ayrılmak için niyet etmezlerse, namazları fasit olur. Ve yeniden namaz kılmaları gerekir. çünkü onlar, arkasında namaz kılmanın caiz olmayacağını bildikleri birinin imamlığına tabi olmuş sayılırlar.

 

Söz konusu imamın arkasında namaz kılanların bir kısmı durumdan haberdar olup bir kısmı haberdar olmazlarsa, onun taharet üzere olmadığını bilmeyenIerin namazı geçerli olur. Ve onun taharet üzere olmadığını öğrenmesine rağmen onun imamlığına tabi olmaya devam edenlerin namazı caiz olmaz.

 

İmamın, namaza başlarken taharet üzere başlayıp daha sonra namaz içinde tahareti bozulmasına rağmen bilerek ya da unutarak namazına devam etmesi halinde de durum aynıdır. İmamın kasten yapması ile unutması arasında fark yoktur. Sadece bu durumlarda kastederek devam etmesi halinde günah işlemiş olur. Ve unutarak yapması kendisi için günah olmaz. İnşaaHah.

 

Sonraki için tıkla:

 

KAFİR'İN İMAM OLMASI